Физикалната и рехабилитационна медицина

Физикалната и рехабилитационна медицина е наука, дял от медицината, която изучава прилагането на физикалните фактори-естествени и преформирани /изкуствени/, с профилактична, лечебна и рехабилитационна цел.

Електролечение

Нискочестотни токове /НЧТ/

Терапевтичното им действие– се разделя на дразнещо и потискащо, като зависи от честотата им. В организма НЧТ влияят на електрически възбудимите структури-нервите и мускулите. Този процес се реализира чрез промяна в заряда от двете страни в тяхната електровъзбудима мембрана. Някои токове се използват за стимулация на мускули със запазена инервация, други за такива с нарушена такава. Второто основно приложение е за обезболяване, с или без добавяне на обезболяващи медикаменти.

Лечебно действие на нискочестотните токове : за електростимулация , противовъзпалително, аналгетично, трофично, антиспастично, ексцитомоторно, разнасящо,съдоразширяващо и др.

Средночестотни токове /СЧТ/

Терапевтичното им действие– Интерферентните токове /ИФТ/ са широко използвани заради тяхната добра поносимост, проникване и възможност за работа с по-високи интензитети .
За разлика от нискочестотните токове, тук се избягват по-малкото проникване, дразнене и болка, при малка сила на тока. ИФТ има дълбоко проникване, обезболяващо, разнасящо действие, стимулиращо мускулатурата, подобрява периферното кръвообращение и др.

Лечебно действие на средночестотните токове : Действат Стимулиращо на мускулатурата, обезболяващо, подобрява кръвообращението, тъканния метаболизъм и отделянето на БАВ/ацетилхолин,хистамин/, което създава условия за: противооточен, противовъзпалителен и аналгетичен ефект, стимулира зарастването на костите, намалява тонуса на спастичната мускулатура и др.

Токове с ултрависока честота /УВЧ/

Терапевтично действие: Късовълновата терапия е метод за лечение с токове с висока честота и напрежение. Високо честотното поле генерира вихрови токове в третираните тъкани, които водят до молекулярни възбуждения и преобразуват електрическата енергия в топлинна директно в тъканите. При късовълновата диатермия за лечение на различни състояния се прилага електромагнитна енергия с честота 27,12MHz. Тя генерира дълбока топлина, с болкоуспокояващ ефект, мускулна и ставна релаксация и др.

Лечебно действие на УВЧ се основават на създадената, дълбоко, ендогенна топлина, без да повлияват на  йонно-динамичните процеси в нервната мембрана, не дразнят моторните и сетивни нерви, имат болкоуспокояващо, противовъзпалително, трофично, антиспастично и др. действия.

Микровълнова терапия/МВ/

Терапевтично действие: Микровълновата терапия е метод за лечение с електромагнитно поле със свръхвисока честота. В лечебната практика се използва МВ-енергия с дължина на вълната от 100 до 1 см и честота от 300 до 30 000 MHz. При МВ терапия електрическата енергия се превръща в топлинна в тъканите, предназначена за лечение на скелетни заболявания и възпаления.

Лечебно действие на МВ  се основава на техния топлинен и специфичен ефект: създават ендогенна топлина, избирателна хиперемия, трофично и антиспастично действие, противовъзпалително и аналгетично действие и др.

Ултрафонофореза /УФФ/

Терапевтично действие: Ултразвуковите вълни представляват механични, вълнообразно разпространяващи се колебателни движения на материалната среда с честота 20 000 Hz-20MHz. Ултразвуковите/ УЗ / апарати са на принципа на обратния пиезоелектричен ефект. Лечебното действие на УЗ се дължи на биофизичните му ефекти: топлинен-поглъщане на УЗ акустична енергия от тъканите и превръщането и в топлина, кавитация-кухини, така наречените кавитационни мехурчета, тиксотропен-разрехавяващ, химичен ефект.

Лечебно действие на УФФ- Аналгетично, противовъзпалително, трофично, имуностимулиращо, хиперемиращо, фибринолитично, резорбтивно и др.

Магнитотерапия

Нискочестотно магнитно поле /НЧМП/

Терапевтично действие: Нискочестотното магнитно поле се използва широко в медицинската практика. Процесите, които предизвикват в организма на биофизично и биохимично ниво са насочването на електродвижещите сили в кръвта и лимфата, промяна на мембранната пропускливост на клетките, ориентационно преустройство на течните кристали и мн.др., които продължават да се изучават. НЧМП е най-широко използваното електролечение, с най-разнообразното лечебно действие и най-малкото противопоказания.

Лечебно действие на НЧМП: подобряване на микроциркулацията, повишаване на проницаемостта на клетъчната мембрана, ускоряване на биохимичните реакции, намаляване на отоците, ускоряване на регенерацията и др., за това има хипотензивен, седативен, обезболяващ, противовъзпалителен, противоалергичен, трофичен, калусообразуващ и др. ефекти.

Светотерапия

Светотерапия – Кварц и Солукс

Светлинотерапия /преформирани физикални фактори/: Светлинотерапията използва част от електромагнитния спектър на лъченията, обхващащ диапазона на: инфрачервените, видимите и ултравиолетовите лъчи. Във Физикалната и рехабилитационна медицина се използват лъчи с различна големина на дължина на вълната.
Комбинираните кварцови лампи са източник на ултравиолетови и инфрачервени лъчи, които са част от слънчевия спектър и действат благоприятно върху човешкия организъм. Лампата се използва за терапевтични облъчвания. Употребата на кварцовата лампа способства за повишаване на защитните сили на организма и устойчивостта му към инфекциозни и простудни заболявания. Действайки обезболяващо, подобрява състоянието на организма при костно-ставни, неврологични и мускулни заболявания. Ултравиолетовите лъчи са важен фактор за образуване на витамин Д в кожата. Инфрачервените лъчи проникват дълбоко в тъканите, разширяват съдовете, което повишава кръвообращението в тях.

Ултравиолетовите лъчи имат бактерицидно действие, т.е. убиват микробите, акарите и другите микроорганизми намиращи се във въздуха и на повърхността на кожата. Откритите рани облъчвани с ултравиолетови лъчи не се инфектират, лечението протича бързо и оставащите белези имат малки размери. Използваната кварцова лампа има силно изразени биологични и химични свойства, притежава изразен пигментиращ ефект и озониращо действие.
Кварцовата лампа генерира голямо количество озон в околната среда – обогатяването на въздуха с такъв елемент става особено важно по време на есенно-зимния период и сезона на грипните инфекции. Разбира се, напълно такъв изкуствен ултравиолетов източник не може да замени слънчевата светлина, но периодичното приложение на устройството в затворени помещения-укрепва тялото, увеличава имунитета, осигурява производството на витамин Д и други биологично активни вещества.

Показания:

Заболявания на горните дихателни пътища: ринит, аденоиди от всякаква степен, хроничен бронхит, хроничен синуит и др..
* УНГ-заболявания отит и други възпалителни ушни процеси.
* Има и положителни ефекти при много кожни заболявания. Ето защо се препоръчва да се извършва редовно облъчване с кварцова лампа при псориазис, акне, екзема и други кожни заболявания.
* Ефектът от кварцовото облъчване се оказа добре при наличие на остеохондроза и ставни заболявания..
* Заболявания на периферната нервна система: Неврити, невралгии, плексити, радикулити и др.
* В козметиката инфрачервените лъчи се използват бактерицидно върху епидермиса, откриват порите, подобряват кръвообращението, позволяват на прилаганите вещества да проникнат  по-дълбоко в кожата.

Лазертерапия – Лазер

Терапевтично действие: Лазер терапията е предназначена за извършване на лазерно лечение в рамките на видимата/650nm и 660nm./ и невидимата /808nm/ дължина на вълната. Този вид лазери се определят като“студен“, “мек“ или биостимулиращ лазер. Използват се във физиотерапията заради въздействието, което причинява в тъканите: подобрява микроциркулацията, стимулира ангиогенезата, повишава потенциала на нервните влакна, ензимната и хормонална активност и др.

Лечебно действие на нискочестотната лазер терапия: Подобрява микроциркулацията, повишава проницаемостта на клетъчната мембрана, ускорява биохимичните реакции, увеличава синтеза на колаген, протеини и др., за това има приложение при трудно зарастващи рани /травматични, хирургични, трофични и др./, кожна некроза, изгаряния, измръзвания, акне, херпес симплекс, псориазис, контузии, хематоми, артрози, тендинити, бурсити, следфрактурни състояния и др.

Инхалационна терапия

Инхалации – Инхалатор

Терапевтично действие: Методът на лечение на дихателните пътища с инхалатор (небулайзер) е признат като много ефективен и безопасен. Инхалаторната терапия дава възможност за бързо въздействие върху зоната на възпаление посредством високи дози лекарство, което от своя страна повишава ефективността на проведеното лечение и понижава риска от странични въздействия върху другите органи. Според клинични данни възстановяването настъпва до 2 пъти по-бързо, при това можете да намалите употреба на обичайните таблетки и сиропи. Използването на инхалационна терапия ще помогне за по-бързото преодоляване на пристъпа на задух при хроничен бронхит, бронхиална астма и др., както и за предотвратяване на обострянето им. Ефектът на парната  инхалация е основан на въздействието на горещата пара. При него дихателните пътища се овлажняват и се постига добър отхрачващ ефект. Имайки предвид, че частиците пара са достатъчно големи, те се отлагат основно в устната кухина.

Лечебно действие на инхалациите: С помощта на парната инхалация се подобрява локалното кръвоснабдяване на лигавиците на дихателните пътища, осъществява се ефективно подобряване на дренажните функции (изключително ефективно при наличие на назална обструкция) и редица други ефекти, които могат да бъдат обобщени по следния начин:
*отстраняване на замърсявания по хода на дихателните пътища чрез подобряване на дренажа
*подобряване на циркулацията на кръвоносните съдове: локалното затопляне води до разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на снабдяването с кислород и нутриенти
*овлажняване на дихателните пътища
*отхрачваща функция: парната инхалация действа като естествен експекторант
*цялостно облекчаване и подобряване на дишането
*действие върху кожата: методът води до разширяване на кожните пори, подобряване на локалното кръвоснабдяване на кожата, оказва детоксикиращ ефект и в резултат от това, подпомага поддържането на здрав и младежки вид на кожата
*действие върху цялото тяло: парната инхалация, особено в комбинация с етерични масла, води до цялостна релаксация на ума и тялото, подобрява настроението, пречиства съзнанието, а затоплянето води до повишена продукция на бели кръвни клетки и съответно повишава имунната активност и защита на организма срещу патогени от околната среда.

Солна стая

Солната стая е един от най-природните начини за подобряване на здравето, който въздейства  върху дихателни, кожни заболявания и психически разстройства.

****
Цена за възрастни – 15 лв./40мин

Цена за деца – 8 лв./20 мин.

Допълнителна информация

Арома /Билкова/ сауна

Ароматичната сауна се основава на терапевтичния ефект на ароматите върху целия организъм. Това е дървена ароматична сауна с електрически нагревател (50 градуса по Целзий). Тя е идеалната комбинация от водна пара и ароматни етерични масла, които подсилват ефекта на обикновената суха сауна. Вдишването на лавандула, смирна или евкалиптова есенция е препоръчително за белите дробове и дихателните пътища.
Билкова сауна има по-мека топлина от финландската и както подсказва името, в нея се използват сушени билки. Чрез вливане на билките с вода, имаща положителен и успокояващ ефект, който е от полза за дихателните пътища. Както при другите сауни, билковата сауна има ползи за здравето, помага за повишаване на защитата срещу респираторни инфекции, укрепване на имунната система. Страдащите от разширени вени могат да помогнат за облекчаване на симптомите, като същевременно използват билковата сауна заедно със студени душове, комбинирането и на двете ще помогне за подобряване на кръвообращението. Отново, както и при други сауни, може да се помогне за възстановяване и проблеми, свързани с мускулите и връзките.
Повечето билкови сауни използват различни вносни и местни билки и цветя. Популярният избор са лавандула, градински чай, мащерка, мента и лимонена трева. Те са световно известни със своите естествени лечебни свойства.

Топлолечение

Топлолечението е метод на физикално лечение, при който се използват термични средства с голям топлинен капацитет, отдаващи бавно топлината си на тялото – чрез конвекция. Високата температура води до разширяване на локално разположените кръвоносни съдове, което подобрява тъканния обмен и трофиката, доставката на кислород и хранителни вещества. Така стимулира регенерацията, намалява спазъма в третирания участък.

Парафин
Парафинът е продукт от преработката на нефт, с голяма топлоемкост и малка топлопроводимост, температура на топене 52-54 градуса.

Терапевтично действие:
*Термично: обезболяващ, противовъзпалителен, спазмолитичен, трофичен, регенериращ, фибролизиращ, бактерициден и др.
*Механично-компресивно: подпомага циркулацията и оттичането на кръвотока.

Луготерапия
Черноморската луга е природен продукт-гъста маслоподобна течност, с богат минерален и органичен състав. По съдържание съдържа всички съставки на морската вода и рапа в много по-висока концентрация. Богатият химичен състав на лугата, обогатява нейните лечебни свойства: противовъзпалително, болкоуспокояващо и антисептично, тонизиращо или релаксиращо, подхранва и подмладява и регенерира кожата, стимулира имунната система и др.

Терапевтично действие:
*Термично-обезболяващ, противовъзпалителен, спазмолитичен, трофичен, регенериращ, фибролизиращ, бактерициден и др.
*Механично -компресивно– подпомага циркулацията и оттичането на кръвотока.
*Химично– противовъзпалително, болкоуспокояващо и антисептично, тонизиращо или релаксиращо. Подхранва, подмладява и регенерира кожата, стимулира имунната система и др.

Галерия

Кинезитерапия

Кинезитерапия означава лечение чрез движение.

 • Активна кинезитерапия: Всички видове двигателна терапия, при които болният активно извършва движението:
 • Според вида и характера на физическите упражнения:
 • според анатомичния признак/за определени мускулни групи и стави/
 • според формата/строеви,за внимание, подготвителни, основни, заключителни,опори,пълзене,скокове,хвърляния и т.н./
 • според активността
 • според използване на уреди и пособия.
 • според използването на спорт и елементи от спорт.
 • Според използването на игри и елементи от тях.
 • Според физиологичното им въздействие:
 • Изотонични,изометрични,смесени
 • Циклични и ациклични
 • За сила,за издръжливост,за бързина.
 • Според степента на усилията-максимално/умерено/малко усилие.
 • Според лечебното им действие:
 • Върху дихателната система.
 • Върху ОДА.
 • Върху ССС.
 • Върху НС.
 • Върху вътрешните органи и коремна стена.
 • Общо укрепваща гимнастика.
 • Подводна гимнастика.

Пасивна кинезитерапия :Движения се извършват от терапевта или с негова помощ .

*Механотерапия – Пасивни упражнения , които се извършват механично .

*Масаж: Пасивна кинезитерапевтична методика за нанасяне на дозирани механични дразнения върху телесен участък, чрез подбрани похвати от масажист и/или специален уред.

Лечебно действие: върху кожата- става по-устойчива, повишава се тургорът и еластичността, затопля се, подобряват се обменните процеси в нея и организма, редуцират се мастните депа и др.; върху кръвоносната система-активира капилярите, механично отбременява периферната венозна система, намалява застойните явления; отбременява лимфната система и насочва лимфния ток. Релаксира напречно набраздената мускулатура;подобрява състоянието на стави,мускули , нервната система и обменните процеси в целия организъм.

ЛЕЧЕБЕН МАСАЖ: Методика на кинезитерапията, при нея нанасяме  равномерни механични дразнения с цел възстановяване на пациента. Похватите са специално подбрани според нуждите на пациента. Лечебният масаж може да се направи на цяло тяло или на нужната област (според заболяването). Лечебният масаж може да е рефлекторен или сигментарен.

 • Частичен масаж на гръб
 • Цялостен масаж на тяло
 • Рефлекторен – Нанасяне на дозирани механични дразнения, върху рефлекторни патологични промени в тъкани върху повърхността на тялото.
 • Сигментарен – При този масаж се изгражда система от рефлекторни масажни похвати. Обработват се всички патологични находки на кожата, целта е да се прекъснат всички прояви от повърхностните тъкани към вътрешните органи.
 • Апаратен Лимфен дренаж :
  Масажна техника, която стимулира активната циркулация на лимфата в тялото , засилва обмяната на вещества и елиминирането на токсини от организма. Намалява отоците по цялото тяло, особено добре се повлияват ортостатичните периферни отоци. Смята се, че намалява възпаленията и повлиява позитивно на хронични възпалителни заболявания като артрит. Напълно здрави хора също могат да се подложат на лимфен дренаж. Процедурата намалява общото болково възприятие и подсилва имунната система,подобряват външния вид на кожата. Лимфата е една от най-важните течности в човешкото тяло,изпълнява много функции: метаболитни, защитни, имунни и други.

ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО: Този метод на лечение води до редица ползи за здравето и външния вид:

 • извеждането от тялото на излишната течност и токсини;
 • подобряване на циркулацията на кръвта и лимфата;
 • нормализиране работата на всички вътрешни органи и системи;
 • намаляване на телесното тегло;
 • подобряване на обменните процеси;
 • стимулиране на имунната система;
 • укрепване на венозните стени;
 • забавяне на преждевременното стареене;
 • изглаждане на малките бръчки;
 • стягане на кожата, изглаждане на целулит и стрии.
 • антидепресивно действие

Подобрява се и тургорът  на кожата, която става по-еластична. При редовно провеждане на пресотерапия през годината с препоръчаната честота на повторение, усложненията на това заболяване намаляват значително и общото усещане за комфорт и кондиция се подобряват.

Задължително е процедурата да се комбинира с адекватен дневен прием на вода (препоръчително 2 литра на ден), за да се балансират изведените обеми течност от тялото.

Препоръчителният брой посещения за лимфен дренаж е между 4-6 пъти, поне веднъж седмично. При комбинирането на процедурата с други терапии за отслабване се постига желан ефект в по-кратки срокове.

Галерия

Балнеолечение

Балнео/балнеологичен. Произлиза от балнеология – от лат. Balneum “баня” и гр. logos – “наука” – наука за естествените минерални води и лечебната кал и за лекуването с тях;наука за къпане с минерални води ; балнеохотел – средство за подслон, с изграден балнеолечебен център, предназначен за осъществяване на профилактика, лечение и рехабилитация на туристи. Балнеотуризъм – специализиран вид туризъм, предлагащ балнео-процедури – прилагане на разнообразни водни и калолечебни процедури. СПА (SPA) е съкращение от латинското Salus per Aquam или Sanitas per Aquam и означава „Здраве посредством вода”. Спа се използва за курорти или места с минерални извори и бани.

Любопитно: Всичко започва от белгийското градче Спа. Там още по времето на римската империя е открит първият “Воден” курорт. През XV-XVI в. процедурите с минерална вода са особено популярни; освен за лечебни цели минералните бани се използвали и за почивка на короновани глави, знатни особи и техните придворни. Постепенно Sanus Pro Aqua – “здраве чрез вода”, преминава в абревиатурата SPA

Балнеолечение – Това е приложение на минералната вода с лечебна цел.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ: физиологичното и терапевтичното действие на минералните води, зависи от техния физико-химичен състав,температура и механичен фактор /хидростатично налягане и подемна сила/ Последните със своя антигравитационен ефект намалят  постуралния тонус на мускулатурата, улесняват движението на отслабените мускули и паретични крайници.    Ванното лечение позволява строго индивидуално дозиране на температурата и хидростатичното налягане. Минерален басейн и вани се приемат обикновено през ден, полувани и частични вани -ежедневно, като постепенно се достига до продължителност от 20-25 минути, а температурата на водата е от 35-38 °C /по преценка на лекар/. Пациенти с артериална хипертония и/или др. сърдечни заболявания, приемат  балнео процедури, след контролно измерване на артериалното налягане от дежурното медицинско лице в сектор водолечение

ЕФЕКТ При приложение на минерална вода се получава “солева мантия”отлагане на минералните вещества в йонен състав по кожата и подкожието ,този ефект продължава до 24 ч. в,затова е добре след процедура с минерална вода тялото да не се измива с обикновена вода .  Обикновено към 3-я и 8-я  ден на балнеолечебния курс се появяват признаци на т.нар.балнеологична реакция /изразяваща се в преходно усилване на болката, неразположение, смущения на съня. При наличие на такава се информира лекуващия лекар. Ценно качество на Ягодовската минерална вода е съдържанието на флуор, който оказва благотворно и лечебно влияние върху заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, кожата и хронични гинекологични заболявания. Тя е с по-ниско съдържание на сяра, по-ниска обща минерализация /370-380 мил.мола на литър/ и по-ниска радиоактивност от мин.вода в Павел баня. Силициевата вода, каквато е в с. Ягода е с температура 52 °C , богата на метасилициева киселина. Въздейства антитоксично, подобрява трофиката на кожата, ставите и мускулите, стимулира възстановяването  след фрактури и травми, ендопротезиране /след 6-я месеца/, болести от пренапрежение, професионални заболявания, след тежки тренировки при спортисти и др.

Подводна гимнастика

Извършване на упражнения в подводна среда. Тя има някой преимущества, които се дължат на различната среда и специфичните качества на водата. При подводната гимнастика температурата на водата е около 36 градуса, а продължителността е около 20 минути.

Показанията за подводната гимнастика са обширни – заболявания, при които движенията в условия на гравитация са затруднени, полиневрит, полиомиелит, заболявания на мускулният апарат. Пара и квадри плегия. Възпалителни и дегенеративни заболявания.

Противопоказания – инфекциозни болести, хронични и остри белодробни заболявания, кожни рани и екземи, хипертония, заболявания на сърдечно съдовата система.

Циркулярен /Иглен Душ/Швейцарски душ/

Циркулярен душ е устройство, даващо възможност за точков масаж на цялото тяло посредством система от малки отвори , състои от два серийно включени контура. При правилен подбор на температурата, с помощта на смесителя , устройството предизвиква релаксиращо и отпочиващо въздействие.

Лечебното въздействие: Циркулярния душ представлява не само класически хидромасаж, но е възможно внезапно динамично редуване на струята с топла и студена вода, и нейното въздействие на повърхността на тялото, подобрява кръвообращението на повърхността на тялото, влияе на мускулатурата, има рефлекторно въздействие на централната нервна система, засилва метаболизма и способства за преустройването на на организма от катаболично към анаболично  състояние.

Циркулярният (швейцарски) душ е водна процедура с помощта на кръгла поставка  която е оборудвана с тръби за водоснабдяване във вертикално и хоризонтално положение от всички страни.По тръбите има малки отвори за изтичане на водата . Тънки водни струи се подават под налягане и масажират добре тялото от всички страни. Процедурата продължава от 15 до  20 минути. Кръговият душ обикновено е  с температура на  водата, около  35 ° C . Интензивността на налягането на водата се променя, с цел да се отпусне тялото както и да се повиши мускулният тонус.  Процедурата, облекчава напрежението, помага при целулит, тъй като стимулира разграждането на телесните мазнини. Кръговият душ намалява болката в ставите, стимулира сърдечно-съдовата система.

Галерия

Душ „Шарко“

ДУШ ШАРКО има за цел да увеличава притока на кръв към всички органи и системи.  В зависимост от температурата на водата, ударната струя повишава или намалява тонуса на набраздените (скелетните) мускули и кръвоносните съдове, възбужда или инхибира процесите, протичащи в централната нервна  и ендокринна система, и повишава или понижава кръвното налягане. Душът способства за изхвърляне на токсичните вещества, оказва общоукрепващо и седативно въздействие, притежава тонизиращ ефект.

Процедурата използва един или два  водни потока с високо налягане, като ги насочва срещу съответната част на тялото.
Душът Шарко действа като силен тоник на кожата и съединителната тъкан, намалява целулита, подобрява връщането на лимфата, стимулира метаболизма и укрепва сърдечно-съдовата система.
ПОКАЗАНИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ДУШ НА ШАРКО
– синдром на хронична умора;
– депресия;
– неврози;
-хроничен стрес;
– заболявания на остеоартикуларния апарат (артрит, остеоартроза, остеохондроза);
– мускулни заболявания;
– метаболитни нарушения, по-специално затлъстяване;
– вегето васкуларна дистония;
– алергични заболявания.
– Процедурата често се използва като превантивна – за укрепване на защитните сили на организма, както и за отпускане на мускулите след интензивни спортове.
-В козметологията методът се използва активно като ефективно средство ЗА БОРБА С ЦЕЛУЛИТА – кожата след курс на лечение става по-гладка, стегната и еластична. Освен това жените с удоволствие откриват минус в сантиметри върху проблемните зони по тялото.
-Подобрява се отстраняването на излишната вода и крайните продукти от метаболизма от тялото;
-Възстановяване на енергията;
-Подобряване на физическото и духовното благосъстояние.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЕ ЗА ПРОВЕЖДАНИ НА ДУШ  Charcot са:

-инфекциозни заболявания в остър стадий;
-активни възпалителни процеси от неинфекциозен характер;
-тромбофлебит;
-ниско телесно тегло;
-тежки хронически и сърдечно-съдови заболявания ,хипертония на II и III стадий;
-история на инфаркти и инсулти;
-бъбречно заболяване
-кожни заболявания (гнойни, екземи и други);
-oncopathology;
-доброкачествени новообразувания с тенденция към растеж;
-заболявания с повишен риск от кървене;
-респираторни и кожни заболявания,
-епилепсия,
-бременност на всеки период;
-менструация.

Струва си да се отбележи, че разширените вени също са относително противопоказание. Въпреки това, в този случай е възможно да се извърши тази процедура, но при условие, че струята вода няма да засегне проблемните зони на крайниците.

Цена 30 лв. – 20 мин.

Галерия

Лечебни и релаксиращи вани/Хидромасажни вани и Тангентор/

Подводният струев масаж /ПСМ/и хидромасажната вана/ХМВ/- съчетават минералния състав и температурата на водата с въздействието на водната струя, което води до подобряване на периферното кръвообращение и микроциркулацията в тъканите. Това позволява безболезнен, но същевременно дълбок масаж с водната струя, което ги прави много ефективна, като релаксираща, общо укрепваща и възстановителна процедура. Основните ефекти от провеждането на ПСМ и ХМВ са: релаксира тялото и отпуска на мускулатурата, намалява напрежението и стреса подобряване кръвообращението и микроциркулацията в тъканите подпомага дренирането на тъканите и изхвърлянето на отпадните продукти от метаболизма премахва умората и подобрява общия тонус подпомага процесите на регенерация и възстановяване след травми. ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ НА ПСМ и ХМВ Терапията подобрява кръвообращението, еластичността на кожата, както и мускулния тонус. Подводно струевият  масаж помага за премахването на напрежението и стреса, намаляването на целулита и на излишните килограми. Може да бъде използван ефективно за терапия на цялото тяло или на отделни части от него, за цялостна релаксация, отслабване и тонизиране.Тази специална терапия е подходяща за опорно-двигателния апарат и за нервната система, активира метаболизма и подобрява храносмилането.

 

-вана с минерална вода 15 лв./20 мин.

-хидромасажна вана 20 лв. /20 мин.

-тангенторна вана /подводен масаж/ 30 лв. /20 мин.

-комбинирана хидромасажна и магнитна вана 25 лв. /20 мин.

-седяща вана с минерална вода 15 лв./20 мин.

-седяща хидромасажна   25 лв. /20 мин.

-хидромасажна вана с озон 25 лв. /20 мин.

-галванична за ръце и крака 15 лв. /20 мин.