НЕОЛИТНИ ЖИЛИЩА

Работно време

вторник – събота
9:00 до 12:30 – 13:00 до 17:30 часа.
Почивни дни:
неделя и понеделник

Адрес

ул. «Армейска» №20

Контакти

тел.: 042 622 109

Западно от обекта има паркинг. На подхода към него е поставена информационна табела за музей «Неолитни жилища».

Достъп

Възрастни – 5,00 лв.
Пенсионери – 2,00 лв.
Ученици и редовни студенти – 1,00 лв.
Групови посещения от 10 и повече лица – 4,00 лв.
Посетители в неравностойно положение – безплатно

Преференциална входна такса за възрастни с деца:
Възрастни – 3,00 лв.
Деца над 7 г. – 1,00 лв.
Деца под 7 г. – безплатно

Музеят разполагат с квалифицирани екскурзоводи на български, английски и руски език и разполага със сувенирен щанд.

Беседа на български език – 10,00 лв.
Специализирана (тематична) беседа – 15, 00 лв.
Беседа на английски или руски език – 20,00 лв.

Карта

Неолитните жилища са една от задължителните спирки за туристите в Стара Загора. Музеят пренася посетителите повече от осем хиляди години назад във времето с разкази и артефакти за бита и вярата на праисторическите хора, живели тук.

В Музей „Неолитни жилища“ ще намерите най-запазената къща в Европа, датираща от шест хиляди години преди новата ера. Високата седем метра постройка е изградена от забити в земята колове, преплетени с пръти. Тя е била обмазана с глина примесена със слама. В нея са живеели три семейства, които са оставили след себе си пещи, зърнохранилища, ръчни мелнички и керамични съдове с различни украси.

Запазени са и култовите алтари на обитателите, където праисторическият човек е извършвал своите обреди и се е кланял на своите божества. Те представляват керамични колони, които в горния си край са разклонени като рогата на бик.

Открийте една от най-добре запазените в Европа експозиции на древния човек и научете повече за неговия живот!Музеят е част от Стоте национални туристически обекта.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Работно време

Експозиция
10:00 – 18:00 часа
Почивен ден–понеделник

Администрация
9:00 – 17:30 часа
Почивни дни – събота и неделя

Адрес

бул. Руски №42

Достъп

Възрастни – 5,00 лв.
Пенсионери – 2,00 лв.
Ученици и редовни студенти – 1,00 лв.
Групови посещения от 10 и повече лица – 4,00 лв.
Посетители в неравностойно положение – безплатно

Преференциална входна такса за възрастни с деца:
Възрастни – 3,00 лв.
Деца над 7 г. – 1,00 лв.
Деца под 7 г. – безплатно

Музеят разполага с квалифицирани екскурзоводи на български, английски и руски език.

Беседа на български език – 10,00 лв.
Специализирана (тематична) беседа – 15, 00 лв.
Беседа на английски или руски език – 20,00 лв.

Контакти

Уеб страница: http://www.museum.starazagora.net/
E-mail: 
rim@museum.starazagora.net

Регионалният исторически музей на Стара Загора разказва цялата хилядолетна история на тези мистичните земи. С над сто хиляди артефакта, датиращи от шест хиляди години преди новата ера до сега, музеят ще разкрие на посетителите си следите, оставени от цивилизацията в този древен град.

Музеят е построен върху останките от централната улица на античния римски град Августа Траяна от първи век от новата ера. Разходката по добре запазената старинна улицата ще ви накара да усетите духа на Древен Рим. Сградата на музея е на няколко нива. Всяко от тях разказва за различна епоха от историята на града и региона и представя изумителните археологически разкрития. Историята на града впечатлява с редица значими в световен мащаб находки като първата мина за добив на мед в Европа от 6 хилядолетия преди новата ера, най-голямата селищна могила в Европа, както и най-добре запазената жилищна сграда от неолита в Европа.

За този музей е добре да отделите повече време, за да се насладите на историческите богатства на Стара Загора и региона. Тук ще откриете не само оръдия на труда, но и статуетки от римски времена, оръжия от средновековието, карти, знамена и документи от възраждането на българската държава и богат снимков материал от по-новите времена. В Регионалния исторически музей се съхраняват безценни находки като парадният бронзов шлем – маска от римско време, мечът с името на сарматския цар Енисмей, шедьовърът на византийското изкуство – великолепната бронзова матрица с евангелска сцена „Благовещение“, Старозагорският препис на Паисиевата история, знамето на старозагорските въстаници (1875 г.) – първообраз на българския национален флаг и много други.

Музеят е част от Стоте национални туристически обекта

ПАМЕТНИК "БРАНИТЕЛИТЕ НА СТАРА ЗАГОРА 1877 Г."

Работно време

Денонощен достъп

Заявки за екскурзовод в Регионален исторически музей на тел. 042 919 214

Адрес : ул. Родопи 67

ПАРК АЯЗМОТО И ЗООЛОГИЧЕСКАТА ГРАДИНА

Параклис „Свети Теодор Тирон“ е един от най-интересните параклиси в града. Разположен сред живописния пейзаж на парк Аязмото, параклисът привлича посетители със своята скромност и близост до природата.

Мястото, на което е изграден параклиса е свързано с предание, че именно тук за първи път се покръства българският владетел княз Борис през първата половина на девети век.

Самият параклис разполага с един от малкото мозаечни стенописи на храмове в страната, създаден от най-големите български майстори.

Благодарение на красивия парк и дружелюбния уредник на параклиса, посетителите могат да се потопят в спокойствието на природата. Тук ще срещнат и приятелски настроените синигери, които позволяват да бъдат хранени от ръцете на деца и възрастни.

КОНТАКТИ

  • с.Ягода, ул. Баненска 13
  • marketing@spahotelmineralyagoda.com
  • +359 42 95 95 95
  • +359 42 95 95 96