РАБОТА СЪС ЗДРАВНА КАСА
с НАПРАВЛЕНИЕ № 3 /код 23/

медицински център "минерал ягода" започна работа с НЗОК

И ПРЕДЛАГА ЛЕЧЕБНА ДЕЙНОСТ С НАПРАВЛЕНИЕ № 3 ЗА ДОБОЛНИЧНА ПОМОЩ.

Пациентите могат да се лекуват при нас с направление № 3 / код 23/ за физиотерапия и рехабилитация.

То покрива консултация с нашия специалист в областта на физикалната терапия и рехабилитация – д-р Ирина Събинова, различни видове електропроцедури, топлолечение/парафинотерапия, луготерапия, криотерапия и др./, както и кинезитерапия, съобразно техните заболявания.

При нас тези процедури могат да бъдат съчетани с безценните качества на минералната вода, с която са захранени всички наши балнеолечебни съоръжения:

– басейни

– джакузита

– различните видове вани/ хидромасажна, перлена, озонова и др./

– уникалните лечебни душове за иглена терапия

– душ „Шарко“

 

ПОКАЗАТЕЛИТЕ НА ВОДАТА Я ПРАВЯТ ПОДХОДЯЩА ПРИ БОЛЕСТИ НА:

 

ОПОРНО – ДВИГАТЕЛНИЯ АПАРАТ, в т.ч:

 • артрозна болест;
 • ревматични и ревматоидни артрити и полиартрити;
 • периартрити на раменната, колянната и други стави;
 • болести от пренапрежение на крайниците;
 • дископатии в лумбалгичен стадий;
 • състояния след фрактури;
 • травмени увреждания;
 • следоперативни състояния и др.

 

ХРОНИЧНИ БОЛЕСТИ НА ПЕРИФЕРНАТА НЕРВНА СИСТЕМА И ФУНКЦИОНАЛНИ НЕРВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, в т.ч:

 • неврити и невралгии;
 • дископатии, дискови хернии и дискогенни радикулити;
 • цервико-брахиални плексити;
 • периферни вяли парези;
 • вегитативни полиневропатии, неврози, мигрени и др.

 

 

ХРОНИЧНИ ГИНЕКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, НАЙ-ВЕЧЕ:

 • хронични оофорити, салпингити и аднексити;
 • хронични метрити и параметрити.

 

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА КОЖАТА:

 • псориазис;
 • невродермит;
 • атопичен дерматит;
 • други неинфекциозни кожни болести.

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА с възможност за аерозолотерапия и различни видове инхалации

 

 

 Медицинският център за рехабилитация е най-модерно оборудвания в региона с няколко обособени сектора:

Сектро за електротерапия – с възможност за процедури с ниско, средно и високочестотни токове, лазертерапия и светолечение

Сектор за топлолечение – предлага парафинотерапия, луготерапия, криотерапия и др.

Сектор за дихателни процедури – инхалации и аерозолотерапия.

 

ВСИЧКИ ПАЦИЕНТИ НА МЕДИЦИНСКИЯ ЦЕНТЪР МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ ХОТЕЛСКО НАСТАНЯВАНЕ НА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ.


ПРЕДЛАГАМЕ И НАСТАНЯВАНЕ НА ПАЦИЕНТИ БЕЗ НАПРАВЛЕНИЕ

Физикална и рехабилитационна медицина

Специалист физикална терапия и рехабилитация
Д-р Ирина Събинова

свойства на минералната вода

Лечебно-профилактичните свойства на водата се определят от нейната ниска минерализация и наличието на хидрокарбонатни, натриеви, сулфатни и флуорни йони и на метасилициева киселина в колоидално състояние. Питейното балнеолечение с този тип вода оказва въздействие основно върху стомашно-чревния тракт и жлъчно- чернодробната и бъбречно-отделителната система. Водата намалява хиперацидитета на стомашния сок, увеличава секрецията му, стимулира секрецията на панкреаса и стимулират кинетиката на жлъчните пътища. Ниската минерализация потенцира диурезата. Флуорните йони потенцират дентогенезата.

 

При използване на питейно балнеолечение и балнеопрофилактика (след съответно темпериране до 35-37 ℃ ) оказва благоприятно въздействие при следните заболявания: стомашно-чревни (хронични гастрити, гастродуоденити, язвена болест, ентероколити и други понижена стомашна киселинност); жлъчно-чернодробни (жлъчно-каменна болест, хронични холецистити, холангити, холангиохепатити, хронични хепатити, дискинезии на жлъчните пътища и други.); Бъбречно-урологични (хронични пиелонефрити, хронични цистити, нефролитиаза, уролитиаза, състояние след литотрипсия и други); хронични панкреатити; метаболитни (подагра, затлъстяване, захарен диабет); кариес профилактика и други.

Препоръчително е питейното балнеолечение да бъде провеждано с курсове не по-дълги от 15 дни 250-300 мл преди хранене.

 

Използването на минералната вода за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика е по лекарско назначение, при спазването на строго определени методики и дозировки (количеството на питейната вода, температура и начин на приемане,продължителност на лечебно-профилактична курс).

 

При използване на външно балнеолечение и балнеопрофилактика (след съответно темпериране до 33-35 ℃) оказва благоприятно въздействие при следните заболявания: на опорно-двигателния апарат (дегенеративни и възпалителни (в ремисия) ставни заболявания-артрити, спондилоартрити, артрози, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилоартрит и други); на периферната нервна система (дископатии, радикулити, плексити и други); ортопедични заболявания (за раздвижване при посттравматичени и постоперативни състояния и други); кожни (хронични неспецифични дерматити, атопични дерматити други) и др.

 

Използването на минералната вода за външно балнеолечение и балнеопрофилактика е по лекарско назначение, при спазването на строго определени методики и дозировка (количество на приета вода, температура и начин на приемане, продължителност на лечебно-профилактична курс).

Противопоказанията за външно балнеолечение: специфични заболявания; инфекциозни заболявания; заболявания в активен стадий и декомпенсирана функция на органи системи; онкологични заболявания; ХИБС с ритъмни нарушения; епилепсия.

Физикална терапия

Физикалната терапия, по-популярна като като физиотерапия представлява съвкупност от средства и методики, насочени към профилактиката и лечението на различни заболявания. При нея се залага, както на естествени фактори, познати на човечеството от дълбока древност, така и на модерна технология симулираща и усилваща въздействието им. 

водни процедури

Уникален с минералната си вода, комплексът предлага на своите гости опции за водна гимнастика. За да усетите по – силно ефекът и полите на минералната вода ще Ви предложим  6 варианта на тангенторни вани.

кинезитерапия

Кинезитерапията е клон на физикалната терапия, които се занимава с  връзката между движението и здравето. 

Нашите терапии:

контакти

 • с.Ягода, ул. Баненска 13
 • marketing@spahotelmineralyagoda.com
 • +359 42 95 95 95
 • +359 42 95 95 96